نحوه شناخت چای خالص ایرانی و مرغوب از چای دارای افزودنی رنگ شیمیایی
طریقه شناخت چای خالص شمال از چای درای رنگ شیمیایی (چه ایرانی و چه خارجی) نیز بسیار ساده است. رنگ چای خالص شمال در استکانش تا ساعت ها بدون تغییر باقی می ماند ولی چای اسانس دار در مدت کمتر از یک ساعت تغییر رنگ می دهد و کدر می شود. در تصویر روبرو چای طبیعی ایرانی را مشاهده می کنید که بعد از 10 ساعت هنوز از رنگ ثابتی و یکنواختی برخوردار می باشد. در تصویر چای با افزودنی شیمیایی مشاهده می شود که بعد از یک ساعت رنگ چای کدر می شود و پس از دو ساعت به دو رنگ مختلف در بالا و انتهای استکان تبدیل می شود و افزودنی های شیمیایی در نهایت در ته استکان جمع می گردند. رنگ به جا مانده از تفاله این نوع چایی در طوری سینک ظرفشویی به سختی از بین می رود. انواع چایی های ناخالص و دارای افزودنی، که دارای رنگ و عطر شیمیایی هستند، باعث ایجاد یک لایه چربی روی چای ریخته شده در استکان می شوند.
اگر چای دارای افزودنی شیمیایی باشد، یک لایه چربی مانند بعد از ده دقیقه روی چای ریخته شده در استکان ظاهر می گردد.
چای سیاه طبیعی ایرانی یا چایی با افزودنی و رنگ شیمیایی
غالبا ایراد می گیرند که چای طبیعی ایرانی فاقد رنگ و طعم خوب است، غافل از اینکه نمی دانیم برای آزاد شدن آنزیم های مفید چای (دم کشیدن) 10 الی 15 دقیقه زمان لازم است و زود رنگ گرفتن و طعم دار شدن، نشان ای از مرغوبیت چای نیست بلکه بیانگر افزودنی هایی است که بعضا زیان آور هم می باشند.
ایران به عنوان هفتمین تولید کننده چای در دنیا بخش عمده ای از چای خود را مصرف نکرده و با قیمت ارزان به خارج ارسال میکند که بعد از مخلوط شدن با چای نامرغوب و افزوده شدن انواع طعم، اسانس و رنگ های شیمیائی دوباره به داخل کشور باز می گردد.
این چای بلافاصله بعد از دم کشیدن خوش رنگ و معطر می شود، اما اگر ساعتی در قوری یا استکان باقی بماند رنگ خود را از دست داده و به کناره های استکان یا قوری جرم و لعاب می بندد.
متأسفانه ذائقه مصرف کنندگان ایرانی هم به چای سیاه معطر درای رنگ شیمیایی عادت کرده که ضروری است برای حفظ سلامت خود آن را تغییر دهند. چای سنتی خالص و طبیعی داخلی بدلیل عاری بودن از هرگونه طعم دهنده و افزودنی شیمیایی از فواید بیشماری برخوردار است که مصرف آن می تواند در ارتقاء سلامت افراد جامعه نقش بسزایی داشته باشد. آرامش بخش بودن چای داخلی از مهمترین خاصیت این محصول می باشد.
دیر رنگ گرفتن چایی اصیل ایرانی نشانه نامرمرغوب بودن چای طبیعی نیست بلکه این خاصیت ذاتی اغلب گیاهان دارویی با ارزش همچون گل گاوزبان، آویشن و… می باشد.
زود رنگ گرفتن و طعم دار شدن، نشانه مرغوبیت چای نیست بلکه بیانگر افزودنی هایی است که بعضا زیان آور هم می باشند.