چه دلیلی باعث تفاوت در چای سیاه و سبز می شود؟
۱۲ مهر ۱۴۰۱ ۱۲:۵۳:۴۰ ب.ظ
در هنگام خرید چای آیا تا کنون به این مورد دقت کرده اید که منشا چای سیاه و سبز هر دو دقیقا از یک گیاه چای است؛ پس چه اتفاقی رخ می دهد که چای سیاه و سبز هم از لحاظ رنگ و هم طعم متفاوت می شود.
در مقایسه و بررسی مراحل تولید چای سبز با سیاه و بررسی شباهت و تفاوت آنها، تنها تفاوت آنها در مرحله فراوری است. در نتیجه ی طی کردن مراحل متفاوت تولید از برداشت برگ چای تا تهیه چای خشک، مقدار برخی از مواد شیمیایی مثل کافئین و آنتی اکسیدان و ... در این دو نوع چای متفاوت می شود.
یکی از بخش های فرایند تولید چای اکسیداسیون است. اکسیداسیون یا تخمیر بعد از مرحله برداشت برگ سبز ، پلاس ( از دست دادن رطوبت و پژمرده کردن برگ سبز) و مالش( پیچاندن و غلتاندن برگ و خارج کردن عصاره آن) انجام می شود.
با استفاده از اکسیداسیون، برگ چای اکسیژن را جذب میکند و اکسید می شود و رنگ آن تغییر پیدا می کند. اگر اکسیداسیون بسیار کم انجام شود، رنگ چای سبز میماند و پس از مرحله خشک کردن، چای سبز به دست می آید و اگر اکسیداسیون و فرایند تخمیرکامل انجام شود، این عمل باعث میشود که برگها تیره و قهوه ای شوند و چای سیاه به دست خواهد آمد. برای تولید چای سبز طی مدت کوتاهی فرایند اکسید شدن را متوقف میکنند. در کارخانجات چای و در تولید صنعتی برای سریعتر کردن پروسه تولید چای سبز برگها را در دستگاهای بزرگ تفت میدهند و بلافاصله برای مرحله مالش و تخمیر و فرایند اکسیداسیون فرستاده می شود.
حال به تفاوت های چای سیاه و سبز طی مرحله تخمیر می پردازیم:
*اکسیداسیون، آنتی اکسیدان چای را کاهش میدهد و در عوض، میزان کافئین آن را افزایش میدهد. در نتیجه چای سیاه کافئین بالاتر و آنتی اکسیدان کمتری دارد و چای سبزبرعکس.
*به علت اکسیداسیون بیشتر در چای سیاه، چای سیاه طعم تلخ تر و سنگینتری دارد و طعم چای سبز ملایم تر است.
*چای سبز در مقایسه با چای سیاه فراوری کمتری را دارد و مدت زمان تولید آن کوتاه تر است بعد از چای سفید، کمتری فراوری روی چای سبز انجام میشود و چای سیاه، عموماً بیشترین حجم فرآوری را دارد.
*در ترکیب چای سیاه، تانن بیشتری وجود دارد.
*عطر چای سیاه بیشتر از چای سبز است.